BRUNHILDIN FOTIĆ PLAVI DUBROVNIK (NASTAVAK) - brunhildin fotić plavi - Blog.hr

ponedjeljak, 25.08.2008.

DUBROVNIK (NASTAVAK)



Luža, gradski zvonik.

Na istočnoj strani Iznad Vrata od carinarnice, stara je zvonara LUŽA iz XV.stoljeća, restaurirana 1952. Do nje se uzdiže GRADSKI ZVONIK sa satom, građen 1444. Majstor Ijevač Ivan Rabljanin izlio je 1506. veliko zvono, a u to su vrijeme izrađeni u bronci glasoviti “zelenci” koji svojim batovima otkucavaju ure na zvonu. Oštećen u potresu 1667., te zbog opasnosti da se sruši, isti zvonik je iznova izgrađen 1929., a zelenci su zamijenjeni kopijama. Danas originalne zelence možete vidjeti u atriju palače Sponza.


"Zelenci"





Lazareti

Na istočnom ulazu u Grad, u predjelu Ploče, nalazi se kompleks Lazareta.

U prošlosti je istočno predgrađe Ploče bilo stjecište trgovačkih karavana i putnika iz Otomanskog Carstva.
Zbog toga je već 1377. na Pločama izgrađena prva karantena za izolaciju putnika i robe iz istočnih zemalja jer su često vladale epidemije zaraznih bolesti.
Lazareti, sa sačuvanih 8 zgrada i 5 dvorišta, obnovljeni su 1623. s morske strane kako bi mogli prilaziti i veći brodovi. Imali su prostrana skladišta za robu i stoku, te prostorije za dulji boravak trgovaca i putnika u izolaciji.

U 17. stoljeću dubrovački Lazareti bili su najveći trgovački tranzitni centar na Jadranu i jedno od najbolje organiziranih karantena na Mediteranu.

Danas Lazareti imaju višestruku namjenu za rekreaciju, trgovinu i zabavu. Na Pločama su atraktivni dubrovački hoteli i Umjetnička galerija u monumentalnoj vili iz 1939.g.









Katedrala Uznesenja Marijina

Današnju katedralu je projektirao u stilu rimskog baroka 1713. arhitekt Buffalini iz Urbina, a radove je dovršio domaći majstor Ilija Katičić na mjestu romaničke katedrale koja je uništena u potresu 1667. Za romaničku katedralu iz 12. stoljeća vezana je pak legenda da je gradnju potpomogao engleski kralj Richard Lavljeg Srca kada je na putu s III. Križarskog rata doživio brodolom kod Lokruma.
U arheološkim istraživanjima nakon potresa 1979. otkriveni su temelji najstarije, do tada nepoznate, velike predromaničke katedrale iz 11. stoljeća s freskama, a ima naznaka i starije faze iz 10. stoljeća. Danas crkva ima novo glavno svetište koje krasi Tizianov poliptih "Uznesenje Marijino" iz 16. stoljeća.
Katedrala ima vrijednu pinakoteku i bogatu RIZNICU s vrijednim relikvijarima i crkvenim posuđem domaćih zlatara izrađenim od 11. do 18. stoljeća

P.S. Ta Riznica nije ništa posebno. Zapravo, predmeti izloženi u njoj su krasni, ali je to mala prostorija, u kojoj je natrpano mnoštvo predmeta, najviše relikvijara, a sve se promatra iza velikog stakla. Samo za tri predmeta piše što je to, a sve ostalo se može samo gledati, no s obzirom na prenatrpanost zidova i polica teško se dožvi ikoji predmet kao nešto posebno. Sva sreća, karta je još uvijek samo 10 kuna.







Porporela




Gradska luka

Jedan od najstarijih dijelova grada oblikovao se oko kasnoantičkog kaštela u blizini mora, koje je nešto dublje zalazilo u kopno nego danas, u predjelu predromaničke katedrale i kasnijeg Kneževa dvora zaokruživši gradsku luku. U 15. stoljeću luka dobiva obrise današnjeg izgleda, kakva je na ruci sv. Vlaha na triptihu N. Božidarevića oko 1500. Za izgradnju luke u 15. stoljeću zaslužan je domaći inženjer Paskoje Miličević.
Dominiraju 3 luka (četvrti je zazidan) VELIKOG ARSENALA sagrađenog koncem 12. stoljeća i proširenog u 15. stoljeću. Tu je bilo najstarije brodogradilište, a popravljali su se veliki brodovi.

1873. sagrađena je PORPORELA uz tvrđavu Sv. Ivana. LUKOBRAN KAŠE izgrađen je 1485. prema nacrtima Paskoja Miličevica za zaštitu luke od jugoistočnih vjetrova i valova, kao i radi obrane luke od neprijatelja. Ovim je skraćen i glomazni lučki lanac koji se po noći razapinjao od kule od Mula do kule Sv. Luke. Lukobran je građen od velikih blokova kamenja postavljenih bez veziva na drvenim temeljima,

Danas je u prostorima Velikog arsenala Gradska kavana i kazalište, a ugodna je šetnja lukom do Porporele.




Svirači ispred Sponze koji su svirali prekrasnu glazbu.
















Velika Onofrijeva fontana

Ulaskom u grad na Placu, razgledanje započnite obilaskom s južne strane velike fontane poligonalnog oblika sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode. Projektirao ju je Onofrio della Cava iz Napulja, zajedno s malom fontanom na drugom kraju Place, za javnu uporabu, kao simbol izgradnje gradskog vodovoda 1438. i dovoda izvorske vode iz 12 km udaljene Rijeke dubrovačke, koji je i danas uključen u novu vodovodnu mrežu.
Kupola česme oštećena je u potresu 1667. i nikada nije obnovljena u svojoj prvobitnoj monumentalnosti. Danas se na njenom stubištu u podnožju sastaju mladići i djevojke i odmaraju turisti okrjepljujući se svježom vodom zajedno s dubrovačkim golubovima.









Tvrđava Lovrijenac

Izvan sklopa gradskih zidina tvrđava se uzdiže na 37 m visoke litici, a do nje se dolazi s morskog žala "u Pilama", penjući se šumovitom stazom.
Dubrovčani su sagradili tvrđavu da bi štitila zapadni morski prilaz gradu, poglavito od mletačkog brodovlja.
Početak gradnje bilježi se 1018. godine, mada je ona trajala do 16. stoljeća.
S morske strane zidovi dostižu debljinu od 4 do 12 m. Na ulazu u tvrđavu je latinski natpis: NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO (Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta). U tvrđavi je kapela Sv. Lovra, a unutrašnje dvorište s cisternom čudesan je prostor za scenske izvedbe.
Danas se na Dubrovačkom ljetnom festivalu ovdje izvodi veliki broj dramskih djela, a Lovrijenac je postao poznat u svijetu kao izvanredna pozornica i istoznačnica danskom dvorcu Elsinor za izvedbu Shakespeareovog "Hamleta". Tvrđava je otvorena za posjetitelje.



Povijesni tekst preuzet sa stranica Turističke zajednice grada Dubrovnika

- 15:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0


design byRuby Nelle