BRUNHILDIN FOTIĆ PLAVI FORTICA IZVANA - brunhildin fotić plavi - Blog.hr

utorak, 18.09.2007.

FORTICA IZVANA

Fortress Starigrad (Fortica)


Image Hosted by ImageShack.us


Cijelu bogatu i iscrpnu povijest gusarstva (a Omišani su poznati gusari) zorno predočuje tvrđava FORTICA, zajedno s tvrđavom Mirabela ili Peovica. Tvrđava Fortica nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Za gusarenje to je bilo jako važno, jer se se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje i na kopnu i na moru. Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad (slikice uskoro), kanjon rijeke Cetine na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica.


Image Hosted by ImageShack.us



Sama svrha tvrđave bila je obrana od neprijatelja. Fortica je prvenstveno služila za sklonište i u slučaju da je Omiš bio opkoljen s tvrđave bi se bacile velike gromade kamenja koje bi porušile cijeli grad, a samim time bi se uništio i neprijatelj. Danas možemo biti ponosni što do toga nije došlo i što možemo uživati u čarima ovog predivnog dalmatinskog gradića.



Image Hosted by ImageShack.us



Iz samog centra grada može se doći do tvrđave dobro uređenom stazom s putokazima. Do tvrđave se može stići pješice iz grada, preko naselja Baučići i popeti se na tvrđavu za 20- tak minuta i uživati u prekrasnom pogledu.
Uspon je povremeno poprilično strm i nezgodan, ali uglavnom ide lagano. I zbilja se isplati.



Image Hosted by ImageShack.us







Image Hosted by ImageShack.us

Fotkice je večinom uslikao Mišić moj.



Nastavak slijedi!!

- 00:25 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0


design byRuby Nelle